Dekker houdt naamswijziging NPO niet tegen

Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) is niet van plan de naamswijziging van de radio- en televisiezenders van de publieke omroep tegen te houden. Dat heeft hij woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

Vorige maand bleek dat het bestuur van de de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de namen van Nederland 1, 2 en 3 wil wijzigen in NPO 1, 2 en 3. De plannen wekten verbazing in omroepland en in politiek Den Haag.

"De voorgestelde naamswijziging is aan de publieke omroep zelf", stelt Dekker. "Het gaat hier om de onafhankelijkheid van de publieke omroep; het is niet wenselijk dat de politiek hier invloed op heeft."

Dekker meldt dat hij het in het algemeen goed vindt dat de publieke omroep 'werkt aan een sterk profiel'. "In een sterk veranderend medialandschap is het belangrijk dat de publieke omroep goed vindbaar en herkenbaar blijft."

Dekker gaat niet in op de kosten die met de naamswijziging zijn gemoeid, die naar verluidt minstens in de tonnen zullen lopen. De publieke omroep moet zelf weten waar het budget aan wordt besteed, zegt Dekker.

Volgens NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort is de naamswijziging nodig om de herkenbaarheid van de zenders te vergroten. "Voor de kijker en luisteraar wordt het duidelijker", beweerde Hagoort vorige maand.

Wanneer de naamswijzigingen in moeten gaan, is nog niet bekend.