Ex-president Duitsland wijst deal met OM af

De Duitse ex-president Christian Wulff heeft dinsdag een deal met het openbaar ministerie afgewezen. In ruil voor een boete wilden de aanklagers de zaak tegen hem seponeren, maar de raadslieden van Wulff lieten weten dat hun cliënt zijn naam voor de rechtbank gezuiverd wil zien. Aanklagers in Duitsland stellen vaak een boete voor als zij niet genoeg bewijs hebben om een zaak helemaal rond te krijgen.

Wulff moest vorig jaar aftreden na een stortvloed van aantijgingen, onder meer dat hij gunstige leningvoorwaarden en hotelverblijven van vrienden zou hebben ontvangen toen hij nog minister-president van Nedersaksen was. Een van de verdenkingen betrof zijn zakelijke relatie met David Grönewold, een Duitse filmproducent. In een korte verklaring liet het OM in Hannover dinsdag weten dat ook de advocaten van Grönewold hun voorstel om tegen betaling van een boete van de zaak af te zien hebben afgewezen.

Wulff was plaatsvervangend leider van de CDU van bondskanselier Angela Merkel voordat hij in 2010 tot president werd gekozen. Dat hij al na twee jaar moest aftreden was voor haar een grote blamage.