Boetes uitbuitende aspergeteelster geïnd

De boetes die aspergeteelster José J. uit Someren kreeg opgelegd omdat ze haar werknemers uitbuitte zijn betaald. De Inspectie SZW heeft bijna een miljoen euro geïnd uit de opbrengsten van de verkoop van haar bedrijf. Het bedrijf werd in september geveild voor 1,64 miljoen euro.

De inspectie deelde tussen 2006 en 2011 tien boetes uit aan de teelster, die zich schuldig maakte aan illegale arbeid, onderbetaling, te lange werktijden en slechte arbeidsomstandigheden. Ze heeft de boetes zonder succes tot aan de hoogste instantie betwist.

De inspectie is tevreden over het resultaat van de executieveiling van het aspergebedrijf. "De procedure heeft al met al een tijd geduurd, maar het resultaat is ernaar: de overtredingen zijn door de verkoop van het bedrijf gestopt", zegt inspecteur-generaal Jan van den Bos in een verklaring. "De boetes zijn binnen met de rente vanwege te late betaling."

J. werd in juli in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. voor mensenhandel. De destijds 49-jarige vrouw kwam sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Zo werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren en vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. De werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. Een getuige omschreef de situatie als moderne slavernij.