FOK!filmtips van de dag: Jaws

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Hanna heeft de kracht, het uithoudingsvermogen en de slimheid van een soldaat. Talenten die ze te danken heeft aan haar opvoeding in de woeste natuur van Finland door een vader die bij de CIA heeft gewerkt. Haar leven staat in groot contrast met dat van iedere andere tiener, aangezien haar opvoeding er volledig op gericht is om van haar een meedogenloze moordenares te maken. Het keerpunt op haar weg naar de volwassenheid is heftig. Als ze door haar vader voor een missie de wijde wereld in wordt gestuurd, trekt ze in het geheim door Europa, terwijl ze weet te ontkomen aan agenten die achter haar aan gestuurd worden door een mysterieuze en meedogenloze macht die zo haar eigen geheimen heeft.

Als Hanna haar uiteindelijke doel bijna heeft bereikt, wordt ze geconfronteerd met onthutsende onthullingen over haar bestaan en onverwachte vragen over haar menselijkheid. De cast bestaat onder andere uit Saoirse Ronan, Eric Bana en Cate Blanchett. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

De doorsnee tiener Dave Lizewski is een stripfan die besluit zijn obsessie als inspiratie te gebruiken en zelf een superheld te worden. Zoals een echte superheld betaamt, kiest hij een nieuwe naam: 'Kick-Ass'. Hij scoort een flitsend pak met masker en gevechtsstok en is zo klaar om de misdaad te bestrijden. Er is alleen één probleem: 'Kick-Ass' heeft absoluut geen superkrachten. Te zien om 22.45 uur op RTL5.

De psychologische thriller Off Screen van regisseur Pieter Kuijpers is gebaseerd op de waargebeurde gijzeling door John R. die op dramatische wijze een einde aan zijn leven maakte. Niemand heeft ooit achterhaald wat deze man dreef. Jarenlang voerde hij een kruistocht tegen breedbeeld-TV en andere moderne technologie. De makers van Off Screen wilden hem echter niet voor gek verklaren en lieten zijn persoonlijke tragedie als basis dienen voor een script, waarbij de feiten grotendeels op de achtergrond geraakt zijn. Jan Decleir en Jeroen Krabbé spelen de hoofdrollen en tv-presentatrice Astrid Joosten maakt haar filmdebuut.

11 maart 2002. John Voerman gijzelt het personeel in de Rembrandttoren in Amsterdam, in de waan dat het kantoor van Philips daar nog altijd gevestigd is. Politie en overheid zijn, exact een half jaar na 11 september, in grote paniek en waarschuwen Philips-directeur Gerard Wesselinck. Voerman protesteert namelijk tegen breedbeeld-TV en denkt dat de zwarte balken in breedbeelduitzendingen verborgen codes bevatten. Achter deze ogenschijnlijk gestoorde man schuilt een persoonlijke tragedie van iemand die duidelijk wil maken dat de wereld gek aan het worden is, maar daarbij zelf het onderspit zal delven. Te zien om 23.25 uur op Één.

Regisseur Steven Spielberg had in het begin van de jaren '70 in kleine kring al bekendheid verworven met Duel en The Sugarland Express, maar zijn echte doorbraak volgde in 1975. Met Jaws, een thriller over een reusachtige witte haai die onschuldige zwemmers aanvalt, scoorde hij een wereldhit en de periode van de 'blockbuster' was geboren, met groots opgezette en uitgebrachte films voor een voornamelijk jong bioscooppubliek die honderden miljoenen dollars opleverden. Wat Jaws vooral legendarische maakte, was de muziek van componist John Williams. De haai zelf komt in het eerste uur van de film nauwelijks in beeld, maar het dreigende geluid zorgde toch voor een beklemmende spanning. Te zien om 00.00 uur op RTL7.

Executive Decision, Ray, Happy-Go-Lucky, Assassins, Away from Her, Escape from Alcatraz, Mean Streets  en Paycheck zijn ook te zien op televisie vanavond.