Ook bij importstop voldoende te eten in Nederland

Als er geen im- en export meer mogelijk zou zijn, zou in Nederland nog steeds voldoende te eten zijn. Wel zal de agrarische sector zich dan flink moeten aanpassen. Zo zal de veehouderij sterk moeten inkrimpen en moet de akkerbouw andere gewassen gaan telen. Dat meldt de Wageningen Universiteit na onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Ondanks wegvallende import van voedsel, veevoer en grondstoffen zal er voor iedere inwoner nog een gevarieerd levensmiddelenpakket beschikbaar zijn, stelt de universiteit. Dit pakket bevat brood, aardappelen, suiker, peulvruchten, groenten, fruit, melk, vlees en eieren, maar geen citrusvruchten, bananen, rijst, olijfolie, koffie, thee en alcohol.

Mogelijk moet wel een voedseldistributiesysteem worden opgezet om het voedsel evenwichtig over de bevolking te verdelen. Veel mensen zullen hun menu aanvullen met voedsel uit bijvoorbeeld moestuinen, brouwerijen, de jacht en via visvangst.

Omdat er geen veevoer meer kan worden geïmporteerd, ontstaat er een tekort aan veevoer. Veel varkens- en pluimveebedrijven zullen stoppen, terwijl melkveehouders waarschijnlijk hun vee alleen ruwvoer geven. Omdat de export in een dergelijke situatie ook stilvalt, komen er enorme voorraden vlees- en zuivelproducten.

De landbouwproductie zal gestuurd door de markt echter de nodige aanpassingen ondergaan. De productie van voldoende koolzaad ter compensatie van het wegvallen van de import van plantaardige oliën en vetten vraagt wel een actief overheidsbeleid, zo stellen de onderzoekers.

De overheid kan volgens de onderzoekers verder een rol vervullen door in het begin van de crisissituatie de voorraden te inventariseren en bindende afspraken te maken met het bedrijfsleven over de afzet van deze voorraden, vooral voor granen.

De universiteit tekent overigens aan dat het nauwelijks denkbaar is dat Nederland in het huidige tijdperk ooit in een dergelijke autarkische situatie terecht zal komen. "Maar dit uitgangspunt vormt wel een goed hulpmiddel om de grenzen van de landbouwproductie onder buitengewone crisisomstandigheden te verkennen."