'Bestuurscrisis bij Rabobank'

Bij Rabobank is ruzie ontstaan tussen topman Piet Moerland en financieel topman Bert Bruggink. Aanleiding voor de ruzie zou het gedwongen vertrek van bestuurder Gerlinde Silvis zijn. Bruggink zou daarop zes maal de vergadering van de raad van bestuur hebben laten schieten. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen.

De raad van commissarissen stuurde Silvis in januari weg, met medeweten van topman Moerland. Silvis was onder meer verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de relatie met de lokale banken. In de relatie met de lokale banken rommelde het.

Bruggink zou woedend zijn dat de overige bestuurders niet betrokken werden bij het besluit Silvis weg te sturen. De raad van commissarissen heeft volgens het FD zeer stevig op Bruggink moeten inpraten om hem weer te laten deelnemen aan de bestuursvergaderingen.

Ook de Libor-affaire drukt volgens de krant op de onderlinge verhoudingen in het bestuur. De verhoudingen tussen financiële man Bruggink en Sipko Schat, die als bestuurder verantwoordelijk is voor de internationale zaken van de bank, zou op scherp staan. Bruggink hecht veel waarde aan de hoge kredietwaardigheid en het goede imago van de bank. De bank kondigde in februari aan mogelijk te gaan schikken in de zaak rond manipulatie van het belangrijke Libor-rentetarief. Schat is verantwoordelijk voor het Libor-dossier.

De voorzitter van de raad van commissarissen Lense Koopmans zegt in een reactie aan het FD dat 'de beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en toezichtgerelateerde dossiers grotendeels herkenbaar is'. Inmiddels functioneert het bestuur volgens Koopmans weer naar tevredenheid.