Poort naar de hel ontdekt

Hou maar op met zoeken in Den Helder of Venlo, de poort van de hel is namelijk gevonden in Turkije. Dat beweert tenminste ene meneer D'Andria, een Italiaanse hoogleraar.

D'Andria deed deze curieuze ontdekking nabij het Turkse Pamukkale, in de ruïnes van het antieke Hiëropolis, een stad die in de oudheid onder grote Romeinse invloed stond. Het team van de universiteit van Salento kwam het zogenaamde Plutonium op het spoor door de oude route van een van de aanwezige warmwaterbronnen te volgen en zich te verdiepen in relevante literatuur over dat onderwerp. Het Plutonium wordt gezien als de plaats waar Pluto, de portier en uitbater van de hel, zich normaal gesproken ophoudt. Plutonium is overigens ook een scheikundig element dat niets met Turkije te maken heeft.

Het Plutonium was in de oudheid waarschijnlijk een bedevaartsoort en werd gezien als shortcut naar de hel vanwege de giftige gassen die daar uit een opening van de aarde kwamen. Een Griekse geograaf van rond het jaar nul schreef over deze plek: “De ruimte is gevuld met een damp, zo mistig en dicht dat men nauwelijks de grond kan zien. Elk dier dat binnengaat sterft onmiddellijk. Ik gooide er mussen in en ze slaakten onmiddellijk hun laatste adem uit en stortten neer.”