'TNO: operatieafdeling Haga sterk verouderd'

De operatieafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag is sterk verouderd. Daarnaast houdt het personeel zich niet altijd aan de voorschriften en is er twee keer een vleermuis gesignaleerd in het complex. Dat meldt het AD donderdag, op basis van een conceptrapport van onderzoeksinstituut TNO dat de krant in handen kreeg.

Onderzoekers van TNO zagen dat in het ziekenhuis ramen open konden. In een operatiekamer werd een vlieg op een lamp aangetroffen. Ook waren er lekkages waarbij het water in emmers werd opgevangen. Dat betekent 'hoge risico's en voedingsbodem betreffende de groei van micro-organismen', luidt het oordeel van TNO. Personeel zou verder met hetzelfde mondkapje waarmee ze op de gang lopen ook een operatiekamer binnenstappen.

Het Hagaziekenhuis erkent in de krant dat het operatiecomplex oud is. Het ziekenhuis investeert drie ton in de verbeteringen, waarmee twee maanden geleden werd gestart. Over twee jaar verhuist de afdeling naar een nieuwbouwcomplex.

Het ziekenhuis kwam recent in opspraak toen radioprogramma Argos meldde dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Een week geleden werd bekend dat het ziekenhuis per direct stopte met het uitvoeren van hartoperaties omdat bij een operatie niet volgens protocol zou zijn gehandeld. Ook kreeg een cardiochirurg een time-out die onlangs werd verlengd.