Obama levert vijf procent salaris in

De Amerikaanse president Barack Obama levert vijf procent van zijn salaris is. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt. Obama doet dit uit solidariteit met zijn federale ambtenaren die door de miljardenbezuinigingen van zijn regering worden getroffen.

Honderdduizenden ambtenaren kunnen worden gedwongen met onbetaald verlof te gaan als het Congres niet snel overeenstemming bereikt over het ongedaan maken van de bezuinigingen van 85 miljard dollar, die het gevolg zijn van het feit dat de regering en het Congres geen andere oplossing konden vinden om de enorme schuldenlast van het land aan te pakken.

Obama verdient vierhonderdduizend dollar per jaar, wat betekent dat hij twintigduizend dollar zal inleveren. "Het salaris van de president is, net als dat van Congresleden, in de wet vastgelegd en kan niet worden aangepast", zei Obama's woordvoerder Jay Carney woensdagavond. "De president heeft echter besloten om te delen in de offers die ambtenaren bij de federale regering brengen." De president zal het bedrag dat hij wil inleveren zelf elke maand moeten overmaken.

Een dag eerder liet minister van defensie Chuck Hagel weten zijn salaris te laten korten met een bedrag gelijk aan veertien dagen werk, wat overeenkomt met de kortingen die andere medewerkers van het ministerie van defensie treffen.