Limburgers tegen kandidatuur Van Rey

De meeste Limburgers vinden het niet kunnen dat Jos van Rey zich bij de VVD kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat blijkt uit onderzoek van de Limburgse zender L1 en het tv-programma Eenvandaag. Tachtig procent van de ondervraagden is negatief over zijn kandidaatstelling.

Tegen de voormalig wethouder van de Limburgse plaats loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Zeventig procent van de 1500 ondervraagden heeft geen vertrouwen meer in hem als politicus. Ruim zeventig procent denkt dat het slecht is voor de lokale politiek als Van Rey zou terugkeren.

Ruim een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar de integriteit van Van Rey. Een onderzoekscommissie concludeerde daarop dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte vanwege vriendschappelijke activiteiten met projectontwikkelaar Piet van Pol. In twee gevallen was volgens de commissie ook echt sprake van belangenverstrengeling, maar Van Rey mocht van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Van Rey ruimde in oktober alsnog het veld als wethouder en als senator. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. De zaak kwam aan het licht doordat de telefoon van Van Rey werd afgeluisterd in verband met een onderzoek naar corruptie dat al tegen hem liep.