Joden kregen direct boete in Amsterdam

Joden die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden in Amsterdam werden alsnog aangeslagen en beboet voor niet betaalde erfpacht. De Duitsers of NSB'ers die hun huizen in beslag hadden genomen hadden die namelijk niet betaald, schrijft Het Parool zaterdag. De stukken waar dit uit blijkt zijn bij de digitalisering van dossiers in handen van studenten gekomen.

In sommige gevallen ging het om joden die waren ondergedoken of afgevoerd naar een concentratiekamp. De joodse oorlogsslachtoffers werden volgens de krant zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden. Het ging dan om huizen die waren gesloopt of gebombardeerd. Amsterdam zou hiermee strenger zijn geweest dan andere gemeenten.

De Nederlandse regering bepaalde in 1941 dat geroofd joods bezit moest worden teruggegeven. Op papier waren de huizen die de Duitsers en NSB'ers van de joden hadden overgenomen dus nog altijd eigendom van de joden, oordeelde de gemeente destijds. De bezetters betaalden de erfpacht veelal niet, vaak zouden niet eens nota's naar hen zijn gestuurd.

Na de oorlog werd de boekhouding bijgewerkt en moesten de joden alsnog voor de kosten opdraaien. Op de inmiddels verdreven Duitsers waren die niet meer te verhalen. Dat moesten de joden zelf maar doen, zo werd volgens de krant geredeneerd. Enkele jaren na de oorlog werden de boetes wel gehalveerd om een gebaar te maken.

De gemeente heeft deze fouten voor zover bekend nooit rechtgezet, zegt directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël Ronny Naftaniël in de krant. Volgens hem zijn weinig details bekend. Volgens hem was ook sprake van onrechtmatige inning van ozb en hondenbelasting. Ook gas- en elektriciteitsbedrijven, toen nog in handen van de steden, zouden joden hebben laten opdraaien voor kosten die door de bezetter werden gemaakt.

De gemeente wil volgens de krant goed naar deze zaak kijken en heeft al overlegd met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Ook is het Verbond van Verzekeraars en het Nationaal Archief om informatie gevraagd.