Nieuwe topman ING verdient stukken minder

De nieuwe ING-topman Ralph Hamers gaat 1,27 miljoen euro per jaar verdienen, tachtigduizend euro minder dan zijn voorganger Jan Hommen. Het bedrag is exclusief eventuele bonussen. Het salaris van Hamers werd donderdag bekendgemaakt door ING in de oproep voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 13 mei.

Hommen staat met zijn salaris sinds 2008 op de nullijn. De hele raad van bestuur krijgt sinds die tijd ook geen bonussen meer uitgekeerd. De bank matigde de lonen onder meer vanwege de tien miljard euro staatssteun die ING kreeg in 2008, op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Daarnaast is de maatschappelijke kritiek op de hoge banksalarissen sinds de kredietcrisis toegenomen.

ING zit met een dilemma rondom deze 'relatief lage' beloning van de raad van bestuur. De raad van commissarissen waarschuwde eerder deze week in het jaarverslag dat de beloningen bij ING relatief laag zijn, waardoor het aantrekken van gekwalificeerde en ervaren mensen in gevaar komt. Tegelijkertijd is de bank trots op de 'leidende positie' die de bank heeft in matiging van de topinkomens.