Post bezorgen wordt baan voor arbeidsgehandicapten

PostNL wil vijfhonderd arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden post laten bezorgen. Een experiment met tientallen postbezorgers met een fysieke of geestelijke beperking is het bedrijf goed bevallen, zegt PostNL-topvrouw Herna Verhagen woensdag in de Volkskrant.

Ruim twee procent van de post moet uiteindelijk worden bezorgd door werknemers met een handicap. "Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als grote werkgever", zegt Verhagen in de krant.

De afgelopen maanden heeft het bedrijf ervaring opgedaan met werknemers die met behoud van uitkering zijn ingezet als postbezorger. In de distributiecentra zijn al twaalfhonderd werknemers uit de sociale werkvoorziening en de bijstand aan het werk. De vijfhonderd nieuwe postbezorgers worden geen medewerkers van PostNL. Het bedrijf sluit contracten met bedrijven uit de sociale werkvoorziening.

Distributiemedewerkers uit de sociale werkvoorziening zijn goedkoper dan werknemers via een regulier uitzendbureau, maar het is PostNL niet om het geld te doen, zegt directeur inkoop Laurens Tuinhout in de krant. Hij stelt dat de loyaliteit van werknemers uit de sociale werkvoorziening 'fantastisch' is.

Als het om postbodes gaat, zouden arbeidsgehandicapten niet goedkoper zijn omdat er veel begeleiding nodig is. Toch zijn er voordelen omdat het in sommige regio's moeilijk is om aan postbezorgers te komen. De kans dat werknemers uit de sociale werkvoorziening een contract krijgen, is gering, zegt Tuinhout.