Miljardair Berezovski overleden

Waarschijnlijk heeft iemand een gore-bazenerfenis binnengeharkt. De manier waarop is echter zoals altijd bij een erfenis discutabel: De Russische miljardair Boris Berezovski is namelijk overleden. De 67-jarige oligarch werd zaterdag dood aangetroffen op zijn landgoed nabij de Engelse stad Ascot in het graafschap Surrey, zo meldden Britse media.

Over de omstandigheden rond zijn dood, die door zijn familie en zijn advocaat werd bekendgemaakt, is niets bekend. Berezovski was een fel criticus van het Kremlin. Hij woonde in Engeland, omdat president Vladimir Poetin hem de toegang tot Rusland onmogelijk maakte.

Berezovski was een van de eerste zakenlieden in de communistische Sovjet-Unie, waaraan in het begin van de jaren '90 een einde kwam. Zijn vlotte babbel, uitgebreide netwerk en energieke houding leidden ertoe dat hij in de jaren 80 en 90 miljoenen verdiende. Berezovski kocht de grootste autofabriek van Rusland: AvtoVAZ - bekend van de Lada - en het grootste Russische televisiekanaal ORT.

Onder Poetin, die volgens ingewijden door Berezovski zelf als politiek leider was voorgedragen, verloor hij zijn macht. De oligarch bekritiseerde tot diens ongenoegen de president. Berezovski week uit naar Groot-Brittannië, waar hij in 2003 politiek asiel kreeg.

Miljardair Berezovski overleden
Miljardair Berezovski overleden (Foto: ANP)