Moskeeën maken herrie

Minstens twaalf moskeeën roepen dagelijks op tot gebed. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag dinsdag op basis van eigen onderzoek. Onlangs ontstond ophef toen een moskee in Deventer aankondigde de islamitische gebedsoproep te laten horen. Dit leidde tot protest van buurtgenoten, die hier niet van gediend zijn.

De Vijfde Dag belde 141 moskeeën en constateerde dat twaalf van hen dagelijks, sommige zelfs twee keer per dag, oproepen tot gebed. Deze staan in Apeldoorn, Breda, Delft, Eindhoven, Etten-Leur, Haaksbergen, Heerenveen, Roosendaal, Tiel, Tilburg, Utrecht en Oss. Sommige doen dit al tientallen jaren.

Moskeeën in Amsterdam, Beverwijk, Boxtel, Dordrecht en Roermond hebben plannen om ook de oproep tot gebed door de buurt te laten klinken. Nog eens 42 van de ondervraagde moskeeën hebben wel de wens om dit te doen, maar vrezen dat omwonenden of de gemeente dit niet zien zitten.

Nederland telt ongeveer 450 moskeeën. In principe hebben zij het recht om vanaf een gebouw een gebedsoproep te doen. Wel zijn er vanzelfsprekend beperkingen qua volume.


Zeker twaalf moskeeën doen gebedsoproep (Foto: Novum)