Burgemeester moet weg om gesjoemel met woning

Burgemeester Alex van Hedel van het Betuwse Neerijnen moet per 1 januari 2014 vertrekken omdat hij niet 'open en transparant' is geweest over zijn verhuisperikelen. Een meerderheid van de Neerijnense gemeenteraad heeft hem weggestuurd.

Vorige week stelde het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) vast dat de burgemeester niet heeft gefraudeerd, maar wel die indruk heeft gewekt.

Van Hedel informeerde de raad niet, niet volledig of niet op tijd over zijn zoektocht naar een woning binnen de gemeente Neerijnen, maar wilde wel de wettelijk vastgelegde tegemoetkoming dubbele woonlasten voor burgemeesters hebben. Omdat de raad vermoedde dat er iets niet klopte, werd BING in het najaar ingeschakeld.

Van Hedel trad op 1 juni 2011 aan en wist toen dat hij binnen een jaar zijn huis in Valkenswaard moest verruilen voor een woning in Neerijnen. Het huis dat hij op het oog had ging echter niet door en hij kreeg zijn andere huis niet verkocht. Daarop huurde de burgemeester in juni 2012 een huis in Haaften, maar dat was op dat moment onbewoonbaar en moest gerenoveerd worden. Volgens sommige raadsleden staat Van Hedel er nu wel ingeschreven, maar woont hij er nog steeds niet echt.