Jaar cel geëist tegen moeder cokesnoepende baby

Tegen de 22-jarige moeder wier baby vorig jaar op de intensive care belandde nadat hij van rondslingerende cocaïne had gesnoept, heeft justitie maandag een jaar cel geëist. De vrouw uit Amsterdam wordt naast het toebrengen van letsel aan het kind ook verdacht van het bewerken van cocaïne, het voorbereiden van de handel ervan en witwassen.

Het destijds zestien maanden oude jongetje was in oktober alleen thuisgelaten door de moeder, waardoor het kind cocaïne, versnijdingsmiddelen en chemicaliën kon opeten. Het jongetje raakte zwaargewond en werd opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het goed met hem, liet de moeder weten.

Justitie rekent de vrouw aan dat zij nalatig heeft gehandeld door het kind bloot te stellen aan de drugs en chemicaliën die door het hele huis lagen. Deskundigen achten de moeder verminderd toerekeningsvatbaar. Om die reden eist het OM naast de celstraf van een jaar een voorwaardelijke straf van een halfjaar cel met twee jaar proeftijd waarin de vrouw behandeld en begeleid moet worden.

Naar verwachting doet de rechtbank in Amsterdam over twee weken uitspraak.