Samsung onthult nieuwste Galaxy

Samsung presenteert donderdagnacht de nieuwste smartphone in de succesvolle Galaxy-serie, die vermoedelijk de naam Galaxy S4 krijgt. Deze telefoon is de opvolger van de S3, waarmee Samsung Apple in het laatste kwartaal van vorig jaar van de nummer 1-positie op het gebied van smartphones stootte.

De presentatie vindt plaats in New York, om middernacht Nederlandse tijd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft de afgelopen weken al enkele afbeeldingen getoond van delen van de telefoon, waarover al maanden wordt gespeculeerd. Van de S3 zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Met de S3 wist Samsung Apple vorig kwartaal van de troon te stoten op de markt voor smartphones.

Volgens onbevestigde berichten krijgt de nieuwe smartphone een luxer uiterlijk, vermoedelijk door het gebruik van een aluminium rand. Daarnaast zou de telefoon beschikken over een scherm met een diameter van 12,7 centimeter. Hierdoor zou de S4 iets zwaarder worden dan de 133 gram van de Galaxy S3, die een diameter heeft van 12,1 centimeter.

De Galaxy S4 moet op softwaregebied flink wat vernieuwing brengen. Zo zou een camera de oogbewegingen volgen. Wanneer een lezer de onderkant van het scherm bereikt, scrollt de smartphone automatisch naar beneden, meldde de New York Times. Het weblog Techcrunch stelde dat Samsung bezig is met een ingebouwd betaalsysteem.

Samsung is het enige bedrijf dat het tot op heden gelukt is hegemonie van Apple te doorbreken. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat Samsung een marktaandeel van 39,6 procent had in het laatste kwartaal van vorig jaar, gevolgd door Apple met 25,1 procent. Nokia, HTC en RIM BlackBerry volgen op gepaste afstand met 6,4 en 6,0 procent.

De komst van verschillende Samsung Galaxy-producten leidden tot diverse rechtszaken tussen de twee bedrijven. Ze beschuldigden elkaar van kopieergedrag en patentbreuk. In verschillende landen leidde rechtszaken tot verschillende uitkomsten.