Rutte zeer bezorgd over Hongarije

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich grote zorgen over de omstreden grondwetswijziging in Hongarije. Hij zal zijn Hongaarse collega Viktor Orban daar tijdens de komende Europese raad van regeringsleiders 'zeker' op aanspreken, zei hij woensdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Rutte komt hiermee tegemoet aan een eis van de Kamer. Een grote meerderheid drong er eerder tijdens het debat op aan om Orban aan te spreken op de wetswijziging. Die perkt de rechterlijke macht in. Ook wordt dakloosheid strafbaar gesteld en worden pas afgestudeerden verplicht om tien jaar in eigen land te blijven werken. "Dat gaat allemaal heel ver. Ik zal mijn grote bezorgdheid daarover uitspreken", zei Rutte.

Enkele partijen, waaronder GroenLinks, drongen al aan op sancties. Zo zou de EU moeten besluiten om een procedure in gang te zetten waardoor subsidies aan het land kunnen worden stopgezet. Zo ver wil Rutte nog niet gaan. Hij wil eerst wachten op het oordeel van de Raad voor Europa over de grondwetswijziging.

De premier waarschuwde de Kamer om niet meteen in de 'overdrive' te gaan. Sancties komen pas in beeld na 'hoor en wederhoor'. Eerst moet worden vastgesteld in hoeverre de wetswijziging in strijd is met de Europese waardengemeenschap, zei Rutte. "Dat wachten wij af. Maar neem van mij aan: daar zit het kabinet bovenop."