Nipte meerderheid Eerste Kamer voor huurverhoging

De Eerste Kamer is dinsdagavond met één stem verschil akkoord gegaan met de plannen van het kabinet om de huren extra te verhogen voor mensen met hogere inkomens. Voor stemden 37 senatoren, 36 tegen.

De plannen houden onder meer in dat de huren per 1 juli omhoog mogen met vier procent plus de inflatie voor huishoudens met een inkomen vanaf 43 duizend euro. Dit moet 'scheefwonen' tegengaan. Het extra geld dat dit woningcorporaties oplevert, moet in de schatkist terechtkomen dankzij een verhuurdersheffing die woningcorporaties moeten gaan betalen.

De huurverhoging is een onderdeel van het woonakkoord dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) vorige maand met veel moeite sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De steun van een deel van de oppositie was nodig, omdat er anders geen meerderheid dreigde te komen in de Eerste Kamer.

PvdA-senator Adri Duivesteijn zorgde dinsdag voor ophef met een kritisch oordeel over de verhuurdersheffing. Hij noemde de heffing 'onvoldoende doordacht' en zei te vrezen dat woningcorporaties niet meer zullen investeren. De huurverhoging bleek de PvdA aan het einde van de dag wel te steunen.

Over de verhuurdersheffing, die het kabinet 1,7 miljard euro moet opleveren, wordt later besproken in de Eerste Kamer. Hierbij zal het voor de PvdA 'essentieel' zijn dat de corporaties genoeg geld overhouden om te investeren, zei Duivesteijn.