Falklands willen Brits blijven

Een overweldigende meerderheid van de bewoners van de Falklandeilanden, 99,8 procent, heeft er dinsdag in een referendum voor gekozen om onder Brits bestuur te blijven. Er werden 1517 geldige stemmen uitgebracht en slechts in drie gevallen werd er met 'nee' geantwoord op de vraag 'Wilt u dat de Falklandeilanden hun huidige politieke status als Brits overzees gebied houden?'.

De eilandengroep, voor de kust van Argentinië, wordt geclaimd door Groot-Brittannië en Argentinië. Met het referendum wilde het bestuur van de Falklandeilanden duidelijk maken dat bij elke beslissing over de toekomst van de eilandengroep rekening moet worden gehouden met de wens van de eilanders.

Op de dag van het referendum lieten veel Falklandeilanders al duidelijk blijken dat ze graag Brits willen blijven. Veel mensen zwaaiden met de Union Jack, terwijl anderen gekleed gingen in het rood-wit-blauw van de Britse vlag. "Het referendum toont de wereld hoe wij ons voelen, dat we Brits zijn en dat we Brits willen blijven. We willen niks, helemaal niks, met Argentinië te maken hebben", zei eilandbewoner Barry Nielson toen hij zijn stem uitbracht.