'Tachtig procent burgemeesters tegen fusieplannen'

Meer dan tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters ziet de plannen om gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners te laten fuseren niet zitten. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een onderzoek dat de krant heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau overheidinnederland.nl.

Het bureau vroeg alle 408 burgemeesters wat zij van de plannen vinden. De helft reageerde en daarvan zegt 84 procent het (zeer) oneens te zijn met de plannen. Ook burgemeesters van coalitiepartijen VVD en PvdA zijn tegen. Van de PvdA-burgemeesters ziet 79 procent de plannen niet zitten, bij de VVD-burgemeesters is dat 72 procent.

In Zeeland en Drenthe zijn alle burgemeesters die reageerden tegen. In Limburg is dat 93 procent en in Overijssel en Utrecht 92 procent.

De plannen leiden er bij de meeste burgemeesters nog niet toe dat ze met buurgemeenten gaan overleggen over een fusie. Van de burgemeesters ziet 71 procent hier nog geen reden toe. Alleen in Groningen is er een meerderheid van 55 procent die wel aanleiding ziet om in overleg te gaan.

Twee derde denkt niet dat het mogelijk is om het aantal gemeenten in 2017 met 75 te hebben teruggedrongen, zoals in het regeerakkoord staat. Zestig procent vindt dat ook niet wenselijk. Een kwart vindt de plannen wel wenselijk en denkt ook dat ze haalbaar zijn.

Submitter:  Bron: Novum