Op grotere voet leven door zwangerschap

Het zal veel mensen een beetje raar in de oren klinken, maar zo'n 60 tot 70 procent van de vrouwen leeft na haar zwangerschap op grotere voet. Letterlijk. Onderzoekers ontdekten namelijk dat de voeten van vrouwen na de zwangerschap permanent tot zo'n anderhalve schoenmaat groter kunnen zijn.

Neil Segal van de University of Iowa hoorde al eerder van vrouwen dat ze het idee hadden dat hun voeten gegroeid waren door hun zwangerschap, en hij besloot het eens empirisch te testen. Daarvoor mat hij de voetboog van 49 zwangere vrouwen gedurende het eerste trimester en nog eens vijf maanden na de bevalling.

Hij ontdekte dat de boog bij zo'n 60 tot 70 procent van de vrouwen permanent inzakte, waardoor ze platvoeten kregen. Dit gebeurt volgens Segal onder invloed van het grotere gewicht dat op de voeten rust, en door de zwakkere gewrichten die bij zwangerschap komen kijken.

Opvallend genoeg veert de voetboog niet terug na de zwangerschap. Dat resulteerde in voeten die permanent zo'n 2 tot 10 millimeter langer waren. Dat komt overeen met een groei van zo'n halve tot anderhalve maat in de continentaal Europese standaard van schoenmaat.

Het onderzoek was echter geen tijdverspilling die alleen van belang is voor ijdele vrouwen, zo vertelt Segal. Vrouwen, zeker vrouwen die kinderen hebben, lijden vaker aan problemen met het bewegingsapparaat.

Hij legt het belang uit: "Het is mogelijk dat deze veranderingen in de voet die tijdens de zwangerschap gebeuren kunnen helpen verklaren waarom vrouwen een groter risico hebben op pijn of arthritis in hun voeten, knieën, heupen of ruggengraat."