'Ergste kopschopper niet uitgeleverd'

De hoofdverdachte van de ernstige mishandeling in Eindhoven kan niet worden uitgeleverd omdat hij minderjarig is. Het Belgische hof van cassatie heeft eerder in een andere zaak bepaald dat alleen meerderjarigen worden uitgeleverd om terecht te staan of een straf uit te zitten, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Bij de mishandeling begin januari werd een 22-jarige man uit Oirschot door een groep jongeren aangevallen en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij veelvuldig tegen zijn hoofd geschopt. Een van de jongeren, de 17-jarige die nog in België rondloopt, ging zelfs door toen het slachtoffer plat op de grond lag en trapte hem toen boven op zijn hoofd.

Het Laatste Nieuws wijst op een uitspraak van het hof van cassatie van 6 februari over een Roemeense 17-jarige jongen. Hij werd op 19 oktober veroordeeld door een Roemeense rechtbank voor misdrijven die hij op zijn zestiende had gepleegd. In de Belgische wet staat echter dat iemand niet kan worden uitgeleverd voor zaken waar hij in België niet voor zou worden vervolgd. De jongen was in Roemenië als volwassene berecht en in België kan dat met 16- en 17-jarigen niet. Daarom werd de jongen niet uitgeleverd.

De mishandeling in Eindhoven veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Al snel circuleerden op internet foto's met namen van de betrokken jongeren, waarop zij zich bij de politie meldden. Drie jongens van 15, 16 en 17 jaar meldden zich in Nederland. Alleen de 15-jarige jongen zit nog vast. In België meldden zich vijf verdachten, onder wie de 17-jarige. Zij zijn inmiddels allemaal op vrije voeten.

De rechtbank in Turnhout bepaalde eerder dat de vijf moeten worden uitgeleverd, maar zij gingen in beroep. Het hof van beroep in Antwerpen zou dinsdag over de uitlevering beslissen, maar omdat de advocaten van de jongeren conclusies hadden ingediend neemt het hof pas 26 maart een beslissing.

Submitter:  Bron: Novum