'Kamer wil meer intercity's naar Brussel'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er meer treinen komen die rechtstreeks naar Brussel rijden. Nu rijden er dagelijks twee intercity's vanuit Nederland naar de Belgische hoofdstad en vanaf 11 maart worden dit er acht. Als het aan VVD, PvdA, CDA en D66 ligt, wordt dit aantal verdubbeld naar zestien, zo meldt de NOS.

De intercityverbinding die sinds 18 februari rijdt, is een noodoplossing voor de Fyra, die wegens problemen niet langer naar Brussel rijdt. Staatssecretaris van verkeer Wilma Mansveld (PvdA) overweegt om de treinverbinding permanent te maken. De Kamerleden van de vier partijen vinden het aantal treinen echter te karig. Overigens rijdt ook de Thalys van Amsterdam via België naar Parijs.

De Tweede Kamer vergadert donderdagochtend over de Fyra en over het alternatief dat hiervoor in het leven is geroepen. Dan leggen alle fracties hun grieven en wensen op tafel.

Den Haag maakte overigens woensdag bekend door te gaan met de voorbereidingen voor een treinlijn tussen de hofstad en Brussel, de zogenoemde Lage Landenlijn. Ook de gemeente vindt de huidige dienstregeling onvoldoende en streeft ernaar om zestien keer per dag een treinverbinding tussen Den Haag en België te hebben.