Apple trekt beurs voor onbedoelde uitgaven

Amerikaanse ouders met een iPhone of een iPad kunnen geld terugkrijgen van Apple als hun kind onbedoeld een aankoop heeft gedaan in een app. Het Californische bedrijf heeft bij een federale rechtbank een schikkingsvoorstel ingediend.

De aanklagers in de collectieve rechtszaak vonden dat het te gemakkelijk was om in een app aankopen te doen. Als in een app het wachtwoord werd ingevoerd om een aanschaf te doen, bleef dat een kwartier lang geldig. Daardoor was de koopfunctie niet altijd beveiligd. Bij sommige gedupeerden waren voor honderden dollars aan virtuele muntstukken kwijt. Apple vraagt sinds anderhalf jaar steeds opnieuw om het wachtwoord.

Wie meer dan dertig dollar kwijt is, kan het hele bedrag terugkrijgen. Anderen kunnen rekenen op een iTunes-tegoedbon van vijf dollar (ongeveer 3,80 euro). Het voorstel van Apple moet nog worden goedgekeurd door de federale rechtbank van Noord-Californië. De zaak komt vrijdag voor.

Na de goedkeuring moet Apple grofweg 23 miljoen Amerikaanse iTunes-gebruikers inlichten. Iedereen die tot twee jaar geleden via de Amerikaanse iTunes-winkel aankopen heeft gedaan in een app kan gebruikmaken van de regeling, mits de aankoop door een kind is gedaan.


Apple trekt beurs voor onbedoelde uitgaven