Nestlé met krappe voldoende toch meest verantwoord

Het Zwitserse Nestlé scoort met een krappe voldoende van 54 procent toch de eerste plaats wat betreft verantwoord ondernemen. Het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever staat met een score van 49 procent tweede. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde vergelijking van het beleid van de tien grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld door Oxfam.

De internationale hulporganisatie, waar het Nederlandse Oxfam Novib deel van uitmaakt, onderzocht het beleid van de bedrijven op het gebied van klimaat, vrouwenrechten en land- en watergebruik. Associated British Foods, bekend van Twinings-thee en Jordans-onbijtgranen, scoorde het slechtst met negentien procent.

"Niet één bedrijf komt door de test met een goede algemene score", klaagt directeur van Oxfam Novib Farah Karimi in een verklaring. "De productie van te veel levensmiddelen gaat ten koste van miljoenen mensen, die worden onderbetaald of wiens landrechten worden geschonden. Sommige van de bedrijven zijn op de goede weg en erkennen dat duurzaamheid belangrijk is voor hun bedrijfsvoering, maar het moet echt beter."

Oxfam beklaagt zich erover dat de bedrijven 'onnodig geheimzinning' doen over de herkomst van gewassen in hun toeleveringsketen. "Hierdoor kan hun bewering dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord werken, moeilijk gestaafd worden", schrijft de organisatie.