Spaans begrotingstekort hikt tegen record aan

Het Spaanse begrotingstekort is vorig jaar gestegen naar bijna het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit de vrijdag bekendgemaakt winterraming van de Europese Commissie. Volgens Brussel bedroeg het Spaanse begrotingstekort in 2012 10,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meer dan drie keer de Europese limiet.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei woensdag nog dat het begrotingstekort in 2012 minder dan zeven procent bedroeg. De Europese Commissie verklaart het hogere tekort met tegenvallende belastingopbrengsten door de groter dan verwachte krimp van de economie.

In 2011 bedroeg het Spaanse begrotingstekort 9,4 procent. Het recordtekort van 11,2 procent stamt uit 2009. In de periode 2004 tot en met 2008 had Spanje een gemiddeld jaarlijks begrotingsoverschot van 0,2 procent van het bbp.

De commissie verwacht dat het Spaanse begrotingstekort dit jaar uitkomt op 6,7 procent en volgend jaar op 7,2 procent. Dan loopt een aantal bezuinigingsmaatregelen af. Desalniettemin verwacht Brussel dat zowel in 2013 als 2014 de overheidsuitgaven dalen.

Spanje moest in 2012 van Brussel aanvankelijk voldoen aan een begrotingstekort van 4,4 procent van het bbp. Dat werd in 2012 in twee stappen versoepeld naar 5,3 en uiteindelijk 6,3 procent. Het steeds moeten bijstellen van de begrotingseisen komt met name door de tegenvallende ontwikkeling van de economie. De tientallen miljarden euro's aan bezuinigingen die de regering-Rajoy heeft aangekondigd, blijken daardoor keer op keer te weinig te zijn om het tekort voldoende terug te dringen.

Zo verwachtte de commissie eind 2011 nog dat de Spaanse economie vorig jaar met 0,7 procent en dit jaar met 1,4 procent zou groeien. Vandaag blijkt dat Brussel uitgaat van een krimp van 1,4 procent in zowel 2012 als 2013 doordat de dalende binnenlandse vraag niet kan worden gecompenseerd door groei van de export.

Eurocommissaris Olli Rehn suggereerde vrijdag dat Spanje, net als Nederland en Frankrijk, meer tijd krijgt om hun begrotingstekort op orde te krijgen. "In de afgelopen maanden heb ik steeds gezegd dat het gaat om structurele houdbaarheid op de middellange termijn", zei Rehn. "Op basis van die structurele aard kan het logisch zijn om de lagere groei mee te wegen en meer tijd te nemen voor begrotingsmaatregelen."