Loterijen beboet voor ongewenste telefoontjes

De Bankgiro Loterij, de Postcode Loterij, de Vriendenloterij en de overkoepelende holding Nationale Goede Doelen Loterijen hebben een boete van 845 duizend euro gekregen van telecomwaakhond OPTA voor het overtreden van de telemarketingregels. De loterijen belden zo'n 140 duizend mensen die in het bel-me-nietregister staan.

Ook is tijdens bijna 550 duizend telefoontjes niet actief aan consumenten gevraagd of zij nogmaals gebeld wilden worden of inschrijving in het register aangeboden. De telefoontjes werden gepleegd tussen 1 november 2009 tot 1 november 2010.

De telecomwaakhond stelde het onderzoek naar de Goede Doelen Loterijen in nadat consumenten bij Consuwijzer hadden geklaagd dat zij werden gebeld ondanks inschrijving bij het bel-me-nietregister.

De Goede Doelen Loterijen hebben bezwaar tegen de boetes aangetekend bij de OPTA. OPTA gaf de Bankgiro Loterij, de Postcode Loterij en hun overkoepelende holding in 2011 ook al een boete voor soortgelijke overtredingen, van in totaal ruim 262 duizend euro.