Kok uitbuiten mag niet

Tegen vijf verdachten van mensenhandel zijn woensdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot twintig maanden geëist. Justitie verdenkt de vijf ervan een Chinese kok maandenlang te hebben uitgebuit in restaurants in Arnhem en Amsterdam.

De kok kwam eind 2007 naar Nederland, waar hij aan de slag moest in keukens van Chinese restaurants. Hij maakte volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie zeer lange werkweken en kreeg daar nauwelijks voor betaald. De verdachten zouden zijn bankrekening hebben leeggehaald.

De man werd bovendien geïntimideerd en leefde volgens het OM onder erbarmelijke omstandigheden. Zo mocht hij niet naar de dokter en sliep hij in een Amsterdams restaurant maandenlang in een hok waar een camera op was gericht.

De eigenares van het Chinese restaurant in Amsterdam waar het slachtoffer moest werken, een 52-jarige Amsterdamse, gaat als het aan justitie ligt twintig maanden de cel in. Haar 51-jarige partner hoorde een celstraf van vijftien maanden tegen zich eisen.

Ook tegen een 57-jarige vrouw uit Duiven eiste het OM vijftien maanden cel. Zij was de baas van een Chinees restaurant in Arnhem waar het slachtoffer in de keuken stond. Twee andere verdachten uit Duiven hoorden allebei een strafeis van tien maanden cel.