Recordaantal kantoren staat leeg

Het aantal onbezette kantoorruimtes is vorig jaar gestegen naar bijna zestien procent, ten opzichte van 14,5 procent in 2011. Er werd vijftien procent minder kantoorruimte verhuurd en het aanbod steeg met negen procent, blijkt woensdag uit onderzoek van NVM Business.

In totaal stond er vorig jaar 7,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Dat is meer dan ooit. Het aantal lege kantoren stijgt al sinds 2007, aldus de makelaarsvereniging. Dat het afgelopen jaar minder kantoorruimte werd verhuurd en verkocht, lag vooral aan de verminderde vraag vanuit onder andere het bank- en verzekeringswezen, de bouwsector en de overheid.

De stijging van het aantal lege kantoren is vooral een gevolg van toenemende besparingen bij overheid en bedrijfsleven op huisvesting. Daardoor zijn minder vierkante meters kantoorruimte nodig. Circa 400 duizend vierkante meter kantoorruimte werd vorig jaar gesloopt of kreeg een andere bestemming.

Verder is het volgens NVM Business opvallend dat vorig jaar nauwelijks nieuwe kantoren zijn gebouwd. Het zijn dus vooral bestaande kantoren die leegstaan. Vooral sterk verouderde gebouwen komen leeg te staan, en kantoren die te groot zijn om bijvoorbeeld onderdak te bieden aan samenwerkende zzp'ers.

Ook het aandeel van structureel leegstaande kantoren is gestegen. Stond in 2011 circa 36 procent van de aangeboden kantoorruimten drie jaar of langer te huur, eind vorig jaar was dat 43 procent.