Vakbonden trekken voor het eerst vakbondsleden voor

Voor het eerst hebben vakbonden overeenkomsten met bedrijven gesloten waarin vakbondsleden meer krijgen dan hun collega's. De leden krijgen een extra vrije dag voor studie of voor duizend euro scholing, schrijft het AD maandag. De afspraken zijn omstreden.

De afspraken zijn gemaakt tussen De Unie, de FNV en twee bedrijven. Bij PGI, een producent van schoonmaakmiddelen in Cuijk, krijgen leden een extra vrije dag om zich via de bond om te scholen. Bij pensioenbedrijf Timeos in Amsterdam krijgen leden scholing ter waarde van duizend euro. Tot nu toe werden altijd afspraken gemaakt die voor alle werknemers gelden.

Een baan voor het leven bestaat niet meer, zegt voorzitter van De Unie Reinier Castelein in de krant. "Dus ook geen werkgever die in je blijft investeren. In mijn visie neemt de vakorganisatie die rol over en begeleiden we je tijdens je hele carrière." De nieuwe afspraak zou een opmaat naar modern vakbondswerk zijn. "Dit is nog maar het begin."

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen de afspraken in de krant sociaal onwenselijk en praktisch onuitvoerbaar. Werkgeversvereniging AWVN wijst er in de krant op dat de werkgevers 17,50 euro per werknemer betalen voor vakbondswerk. Daarom zouden bonden voor alle werknemers moeten spreken.

Ook zou het risico bestaan dat bedrijven vakbondsleden niet meer aannemen omdat die duurder zijn dan niet-leden. "Dat verzwakt de positie van de bond juist", stelt AWVN.