Jonge aanrander (14) hoeft niet terug de cel in

Een 14-jarige jongen uit Amersfoort is dinsdag veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf voor zes aanrandingen in zijn woonplaats. Hij hoeft niet terug de cel in omdat hij het onvoorwaardelijke deel van de celstraf al in voorarrest heeft uitgezeten. De rechtbank in Utrecht sprak hem wegens gebrek aan bewijs vrij van een poging tot verkrachting en drie andere aanrandingen.

De jongen fietste in mei en juni telkens langzaam langs fietsende of lopende vrouwen en betastte of kneep in het voorbijgaan in hun borsten. De Amersfoorter, die de aanrandingen deels heeft bekend, is zwakbegaafd en heeft een 'onrijpe sociaal-emotionele, seksuele en morele ontwikkeling'. Hij zei tegen de jeugdreclassering geen idee te hebben wat zijn daden voor de slachtoffers kunnen betekenen.

De rechtbank in Utrecht legde de jongen een werkstraf van 120 uur op en 120 dagen jeugddetentie, waarvan 105 dagen voorwaardelijk, conform de eis van justitie. Als bijzondere voorwaarde legde de rechtbank hem verplichte begeleiding door de jeugdreclassering op. Dit kan betekenen dat hij een behandeling moet volgen.