Paus Benedictus XVI treedt terug

Paus Benedictus treedt terug. Normaal gesproken wordt een paus pas opgevolgd na zijn overlijden. Woordvoerder Frederico Lombardi zegt dat Benedictus XVI op 28 februari stipt om 20.00 uur het pontificaat neerlegt.

In een verklaring zegt de paus dat het is vanwege zijn gezondheid: "In de wereld van vandaag zijn zowel een sterke geest als een sterk lichaam nodig om het schip van Sint Peter te besturen en het Evangelie te verspreiden, kracht die in de laatste maanden bij mij verslechterd is, tot op het punt dat ik moet erkennen niet in staat te zijn de taak uit te voeren die aan mij toevertrouwd werd."

Benedictus werd paus in 2005, na het overlijden van paus Johannes Paulus II. Een paar dagen daarvoor was hij 78 jaar geworden en in bijna 300 jaar was er niet zo'n oude paus gekozen. Benedictus had toen al een lange carrière in het Vaticaan achter de rug.

Kardinaal Joseph Ratzinger werd in april van 2005 verkozen tot de 265ste paus, en nam de pauselijke naam Benedictus aan, ter ere van Benedictus XV, die paus was tijdens de Eerste Wereldoorlog, en ter ere van Benedictus van Nursia, die de kloosterorde der Benedictijnen stichtte.

Benedictus' pontificaat werd gekenmerkt door een toenemende ontkerkelijking in het westen, terwijl in Afrika en Zuid-Amerika zijn aanhangers juist in aantal toenamen. Daarnaast kwam tijdens zijn aanstelling een groot misbruikschandaal aan het licht.

Hij stond bekend om zijn conservatieve opvattingen. Zo kwam hij regelmatig in het nieuws met uitgesproken antihomo en antiseculaire uitspraken, en hij stelde dat Turkije niets bij de 'christelijke' EU te zoeken heeft, omdat het land overwegend islamitisch is.

De laatste keer dat er een paus aftrad was paus Gregorius XII in 1415.