Hufterboete meest in de Randstad

Inwoners van de Randstad krijgen de meeste boetes voor wildplassen, vandalisme, openbare dronkenschap en verkeersovertredingen als parkeren op een invalidenparkeerplaats en rechts inhalen. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Binnen de Randstad kregen Hagenaars tussen 2007 en 2011 relatief het vaakst een boete.

De top twintig van gemeenten waarin de meeste 'hufterboetes' werden uitgedeeld wordt gedomineerd door de Randstad. In Den Haag werden 1049 boetes uitgedeeld per tienduizend inwoners. In totaal gaat het in de hofstad om 55 duizend boetes ter waarde van 5,8 miljoen euro.

Rotterdam en Amsterdam volgen Den Haag op afstand met respectievelijk 865 en 856 boetes. Daarmee staan ze op de tweede en derde plek. Tot de kleinere gemeenten in de Randstad die in de top twintig terecht zijn gekomen behoren Dordrecht, Delft, Schiedam, Spijkenisse en Rijswijk.

De eerste gemeente buiten de Randstad is het Brabantse Grave, waar per tienduizend inwoners 708 boetes werden uitgedeeld. In de gemeente wonen ongeveer dertienduizend inwoners. Grotere gemeenten buiten de Randstad in de top twintig zijn Leeuwarden, Heerlen en Groningen.

De boete die het vaakst werd gegeven is het parkeren op een invalidenparkeerplaats. Tussen 2007 en 2011 werd daar tweehonderdduizend keer een boete voor uitgedeeld. Na verkeersboetes volgt wildplassen, waarvoor honderdduizend keer een bon werd uitgeschreven.

In totaal kwam RTL Nieuws, dat een lijst van overtredingen opstelde en die intekende op de kaart aan de hand van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau, tot 686.086 uitgedeelde boetes. Die waren goed voor meer dan 78 miljoen euro.