Continue screening kinderopvang van start

Medewerkers in de kinderopvang worden vanaf 1 maart continu gescreend. Maandelijks wordt nagegaan of ze zijn veroordeeld voor of worden verdacht van gewelds- of zedendelicten. Dat staat in een voorstel dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag heeft gepresenteerd.

Als een medewerker veroordeeld is of wordt verdacht, moet hij of zij een nieuwe verklaring omtrent het gedrag aanvragen. Wordt die geweigerd, dan mag deze persoon niet langer in de kinderopvang werken.

Alle medewerkers in de kinderopvang hebben bij hun aanstelling een verklaring moeten aanvragen waarmee ze in de branche kunnen werken. Omdat dat lang geleden kan zijn en er in de tussentijd geen controle is geweest, moeten alle werknemers in de kinderopvang vanaf 1 juli een nieuwe verklaring aanvragen.

De Raad van State vindt de continue screening een te grote aantasting van de privacy van de werknemers. Asscher houdt er desondanks aan vast, vanwege 'de noodzaak om kwetsbare jonge kinderen te beschermen'. De maatregel die al werd aangekondigd door het vorige kabinet is een reactie op de Amsterdamse zedenzaak.