Bonussen SNS niet terug te halen

De kans is klein dat de bonussen die de top van SNS Reaal in het verleden heeft gekregen nog teruggehaald kunnen worden. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview op RTLZ.

De raad van commissarissen van SNS Reaal moet van Dijsselbloem gaan onderzoeken of de bonussen zijn terug te vorderen, maar hij is somber over het resultaat. "De mogelijkheden zijn tot mijn spijt zeer beperkt", zei Dijsselbloem. "Ik begrijp alle boosheid daarover, en ik voel die zelf ook."

Er is een wet in de maak die meer mogelijkheden geeft, maar die is nog niet van kracht. De huidige wet biedt alleen mogelijkheden om bonussen over de afgelopen vijf jaar terug te vorderen, dus vanaf 1 februari 2008. Vanaf november 2008, toen de bank voor het eerst staatssteun kreeg, zijn echter geen bonussen meer verstrekt.

PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag nog dat de 'dikke bonussen' van de SNS-top moeten worden teruggevorderd.

Dijsselbloem bevestigde verder dat de staatsbanken ABN AMRO en SNS Reaal moeten meebetalen aan de bankenheffing van een miljard euro waarmee de redding van SNS Reaal wordt gefinancierd. Volgens Dijsselbloem is dat onvermijdelijk, omdat de staat alle banken gelijk moet behandelen.