Van Vollenhoven: laat agent hoogte boete bepalen

Het kabinet moet agenten zelf de hoogte van een verkeersboete laten bepalen. Dat zegt Pieter van Vollenhoven als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid dinsdag in De Telegraaf.

Agenten voelen zich volgens hem vaak bezwaard om bonnen uit te schrijven. Omdat ze de boetes te hoog vinden, zouden verkeersovertreders er vaak met een waarschuwing vanaf komen.

Als een agent zelf kan kiezen uit bijvoorbeeld drie bedragen, zou de boete beter passen bij de situatie. Het optreden van de politie wordt volgens de voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dan meer geaccepteerd. Daarmee zou ook het aanzien van de politie stijgen.

De boetes zijn verhoogd om 'hufterig' verkeersgedrag tegen te gaan. Veel overtredingen komen volgens Van Vollenhoven echter niet voort uit hufterigheid. "Vaak zijn het gewoon kleine overtredingen", zegt hij in de krant.

Eerder had de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland Hans Vissers al kritiek op de hoogte van de boetes. "Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden omdat ze boetes van tweehonderd tot driehonderd euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden", zei hij in januari tegen Omroep Brabant. Volgens hem is Nederland doorgeschoten met de hoogte van de boetes.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kon dit signaal niet waarderen. Hij zei in de Tweede Kamer dat Vissers zich niet moet bemoeien met de hoogte van de sancties, maar alleen met de uitvoering en naleving ervan.