Meer studenten uit huis door afschaffen ov-kaart

Met het afschaffen van de ov-studentenkaart gaan naar verwachting zo'n vijftigduizend extra studenten op zoek naar een kamer. Ze verlaten het ouderlijk huis omdat het reizen veel te duur wordt. Dat staat in een onderzoek van de openbaar vervoerbedrijven naar de gevolgen, melden de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag.

Voorzitter Kai Heijneman van de LSVb verwacht dat de gevolgen niet meer te overzien zijn als duizenden extra studenten op zoek gaan naar een kamer. "Het huidige tekort van dertigduizend kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen."

De LSVb en het ISO verwachten bovendien dat het afschaffen van de kaart niet de besparing van 425 miljoen euro oplevert die de regering denkt te bereiken. "Bij hetzelfde reisgedrag zal een studie gemiddeld 5420 euro extra kosten", stelt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Dat komt dus bovenop de toekomstige afschaffing van de studiefinanciering die al 14700 euro meer gaat kosten."

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zegt in een reactie te zijn geschrokken van het onderzoek. "Studenten zullen veel van hun mobiliteit moeten inleveren", aldus voorzitter Jan van 't Westende in een verklaring. Hij vreest dat behalve studenten ook anderen er slechter van worden. Zo zullen de vervoersbedrijven krimpen en gaan meer mensen met de auto, wat weer schade aan het milieu zal brengen.

In oktober vorig jaar werd duidelijk dat de ov-kaart voor studenten wordt geschrapt. Daardoor kunnen studenten in de toekomst niet meer gratis reizen met het openbaar vervoer. Onduidelijk is wanneer de kaart wordt vervangen.