Salarissen Europese voetballers blijven stijgen

De salariskosten van Europese voetbalclubs zijn de afgelopen vijf jaar ondanks de economische crisis met veertig procent gestegen. De verliezen van clubs zijn mede hierdoor verdrievoudigd. Dat maakte de UEFA maandag bekend.

Het verlies van de 654 onderzochte clubs in de hoogste Europese divisies kwam uit op 1,7 miljard euro. De kosten voor spelers stegen tot 8,6 miljard euro. Positief was wel dat de schuld over het boekjaar 2011 met tien procent daalde tot 7,7 miljard euro.

Clubs die roekeloos omgaan met geld riskeren in de toekomst uitsluiting van Europees voetbal. Sinds de zomer van 2011 worden hiervoor over meerdere seizoenen uitgesmeerd strengere regels ingevoerd. Die moeten een eind maken aan de situatie waarbij clubs ongestraft miljoenenschulden kunnen opbouwen.

De uitsluitingen gelden niet voor clubs die schulden hebben opgebouwd vanwege investeringen in de jeugdopleiding of de infrastructuur. Rijke eigenaren mogen bovendien de schuld niet uit eigen zak bijpassen.

De UEFA meldde maandag dat 62 procent van de clubs ten minste een van de regels wat betreft 'financial fair play' heeft overtreden. Van de 220 clubs die in de Champions League of de Europa League spelen waren er 139 in overtreding.


Salarissen Europese voetballers blijven stijgen (Foto: Novum)