'Rutte beledigt ministers met salaris SNS-topman'

Premier Mark Rutte (VVD) beledigt zijn ministers en staatssecretarissen door te stellen dat het hoge salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen van het genationaliseerde SNS Reaal noodzakelijk is. Dat zei GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Rutte zei vrijdag dat alleen met marktconforme salarissen de goede mensen te regelen zijn. "Het idee dat een hoger salaris kwalitatief betere mensen oplevert, dat vind ik wel interessant. Wat vindt hij dan van zijn eigen ministercrew?" Eickhout wees erop dat Ruttes ministers en staatssecretarissen allemaal onder de balkenendenorm zitten. "Blijkbaar zijn zij dan niet deskundig. Ik zou me beledigd voelen."

Rutte deed geluiden dat de topman onder de balkenendenorm moet blijven vrijdag af als een idiote discussie. Eickhout zei dat het helemaal geen rare discussie is omdat SNS Reaal nu een staatsbedrijf is. Hij wees erop dat er afspraken zijn gemaakt en dat die nu niet worden nagekomen.

Ook vroeg hij zich af wat eigenlijk met marktconform wordt bedoeld. "Bij SNS Reaal waren de salarissen marktconform en we zien nu wat voor problemen we hebben."


'Rutte beledigt ministers met salaris SNS-topman' (Foto: Novum)