Onderzoek naar slapende piloot

Transavia heeft een onderzoek ingesteld naar een piloot die in september tijdens een vlucht naar het Griekse Kreta in slaap was gevallen. De vliegmaatschappij bekijkt wat er precies is gebeurd en of er maatregelen nodig zijn, zegt een woordvoerder dinsdag.

De zegsvrouw kan nog niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek en kan ook niet zeggen hoelang het nog duurt. Het onderzoek werd direct ingesteld na het incident, weet de woordvoerder. Transavia meldde het voorval ook aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het bestempelde als een ernstig incident. De raad wacht op de uitkomsten van het onderzoeksrapport van Transavia.

Uit een kwartaalverslag van de raad blijkt dat de piloot in slaap viel toen de gezagvoerder na tweeënhalf uur vliegen naar het toilet ging. Toen hij later terug wilde keren in de cockpit, kwam er geen reactie.

De gezagvoerder schakelde vervolgens de hulp van het cabinepersoneel in. Toen het hem uiteindelijk lukte om binnen te komen, trof hij de piloot slapend aan. Voor zover bekend zijn de reizigers niet in gevaar geweest. Het vliegtuig werd bestuurd door de automatische piloot.


Onderzoek naar slapende Transavia-piloot (Foto: Novum)