Brinkman: bouwgrond moet goedkoper

Gemeenten moeten de prijs van hun bouwgrond verlagen om zo de bouwsector te stimuleren. "Dat kan wel tien procent goedkoper", stelt de voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland Elco Brinkman dinsdag in een interview aan nu.nl. Daardoor zakt volgens hem ook de prijs van nieuwbouwwoningen.

Brinkman stelt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent een permanente impuls heeft gegeven aan de woningmarkt. "Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dat eenzelfde effect opleveren", stelt hij. "Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen." Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren al fors moeten afschrijven op hun bouwgronden, omdat de prijzen van de grond zijn gedaald.

Een nieuwbouwwoning die nu tweehonderdduizend euro kost, kan volgens Brinkman door een dergelijke maatregel achtduizend euro goedkoper worden.

Grondprijzen zijn volgens de voorman van de branchevereniging een steeds belangrijker deel van de bouwkosten gaan uitmaken. "De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met vijftig procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Dat is niet proportioneel", stelt Brinkman tegen nu.nl.