Obama prijst mogelijke opvolger Clinton de hemel in

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de geruchtenstroom over Hillary Clintons streven hem in 2016 op te volgen nieuw voedsel gegeven. Hij prees zijn minister van buitenlandse zaken, die een dezer dagen afzwaait, de hemel in tijdens een gezamenlijk optreden in het zondag uitgezonden televisieprogramma 60 Minutes.

Dat Obama aan Clintons zijde opdraafde is een zeldzame blijk van waardering. Tot dusver viel die eer alleen first lady Michelle Obama ten deel. "Ik ga haar missen", treurde de president over het vertrek van de 65-jarige Clinton, die hij een 'vriendin' noemde.

De president, zojuist begonnen aan zijn tweede en laatste ambtstermijn, wuifde vragen over zijn beoogde opvolger weg. "Jullie van de pers zijn onverbeterlijk", lachte Obama. "Ik ben letterlijk vier dagen geleden geïnaugureerd." Ook Clinton zelf sprak zich niet uit over de presidentsverkiezingen in 2016 en haar toekomstplannen.

Obama en Clinton streden in 2008 nog fel om de voordracht van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen, maar hun rivaliteit lijkt al lang verleden tijd. Obama noemde Clinton in 60 Minutes een uitzonderlijk talent, en roemde 'haar discipline, haar uithoudingsvermogen, haar bezonnenheid, haar vermogen haar boodschap over te brengen'.

Clinton riep in herinnering dat ze na de verkiezing van Obama, toen hij haar vroeg het ministerie van buitenlandse zaken te leiden, lang de boot afhield. Maar Obama bleef aandringen, verhaalde Clinton. Omdat de president zelf de handen vol zou hebben aan 'de economische catastrofe' in de Verenigde Staten zat hij volgens Clinton verlegen om een krachtige persoonlijkheid die het aanzien van de VS in het buitenland zou kunnen herstellen.


Obama prijst mogelijke opvolger Clinton de hemel in (Foto: Novum)