Nog meer tegenslag voor nieuwe luchthaven Berlijn

De problemen rond de nieuwe luchthaven van Berlijn blijven zich opstapelen. Nu heeft de rechter weer een streep getrokken door een van de geplande vluchtroutes voor vertrekkende vliegtuigen. De startbaan is naar het oordeel van de rechter te dicht bij een nucleaire research reactor voorzien.

De civiele rechtbank van Berlijn oordeelde woensdagavond dat bij het ontwerp van de startbaan te weinig rekening is gehouden met de mogelijkheid van een vliegtuigcrash of een terreuraanval. De rechtbank ging in de uitspraak mee met de klacht van bewoners en raadsleden van onder andere de voorstad Wannsee.

Een week geleden werd Rainer Schwarz, de directeur van de luchthavens van Berlijn, ontslagen, omdat de opening van het nieuwe vliegveld Willy Brandt opnieuw is uitgesteld. Al met al is de opening, die aanvankelijk voor eind 2011 was gepland, al vier keer uitgesteld. Niemand gelooft meer dat het vliegveld voor 2015 operationeel zal zijn.

De nieuwe luchthaven is een van de grootste infrastructuurprojecten van Duitsland, maar door alle problemen rond de bouw is het project verworden tot een hoofdpijndossier. Het project loopt nu jaren achter op de planning en de kosten zijn inmiddels verdubbeld tot 4,4 miljard euro.