'Fietspaden dit jaar beter geveegd'

Het heeft even geduurd, maar de Fietsersbond zegt een flinke vooruitgang te zien in de gladheidsbestrijding op fietsroutes. De meeste gemeenten bestrijden glibberige fietspaden dit jaar redelijk tot goed, meldt de bond woensdag.

De bond zegt een goed beeld te hebben door een eigen meldpunt, klachten op sociale media en de 150 eigen afdelingen in het land. Gemeenten hebben de hoofdfietsroutes in kaart gebracht en behandeld. Ook wordt preventief gestrooid en bij sneeuwval wordt geveegd en geborsteld. Verder worden inwoners via gemeentewebsites en Twitter geïnformeerd over strooiroutes en de tijden waarop wordt gestrooid.

Drie jaar geleden begon de bond een campagne tegen de gladheid op fietspaden. Toen was de situatie volgens de bond een stuk slechter. Maar nu is het volgens directeur Hugo van der Steenhoven ook nog niet perfect. "Op sommige fietsroutes wordt de gladheid pas na de spits bestreden. Ook wordt sneeuw en prut nog vaak van de autobaan op fietsstroken geschoven", schrijft hij in een verklaring. Voor fietsers rest dan de keus uit te wijken of door de sneeuw te ploeteren. Ook worden doorsteekjes volgens de directeur nogal eens vergeten.

De directeur benadrukt dat in de ochtendspits meer fietsers op pad zijn dan automobilisten. "Iedere week met winterse gladheid leidt tot minstens duizend fietsers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen. Bij automobilisten is er in nagenoeg alle gevallen slechts sprake van blikschade."

Gemeenten die het bovengemiddeld goed doen zijn volgens de Fietsersbond onder meer voor Haarlem, Leusden, Bloemendaal, Eindhoven, Zaanstad, Maastricht en Papendrecht. De gemeenten Utrecht, Hoorn, Arnhem en Deventer hadden een slechte reputatie opgebouwd, maar dat hebben ze volgens de bond dit jaar goedgemaakt. Over Den Haag, Leiden, Amersfoort en Groningen kwamen veel klachten binnen.