[video] Kopschoppers geven zich aan

Twee Belgische jongens hebben zich dinsdag bij de politie in Eindhoven gemeld voor de zware mishandeling van een man begin deze maand in de Brabantse plaats. Camerabeelden hiervan werden maandag getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Daarna werd de zaak uitgebreid besproken op sociale media, wat er volgens de politie aan heeft bijgedragen dat de jongens van 15 en 17 jaar zich hebben aangegeven.

De mishandeling vond 4 januari plaats op de Vestdijk in Eindhoven. Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot liep na een avondje uit naar huis en werd schijnbaar zonder aanleiding door een groep van acht zo zwaar mishandeld dat hij buiten bewustzijn raakte. De man werd onder meer in zijn gezicht geschopt.

Na de uitzending van de beelden, waarop verdachten duidelijk herkenbaar zijn, ontstond veel commotie op sociale media, vertelt een politiewoordvoerder. "Mensen waren verontwaardigd. Het heeft zo'n enorme vlucht genomen. De twee verdachten hebben zich mede daarom gemeld. Ze waren anders vanzelf wel herkend."

De twee jeugdige verdachten komen uit de buurt van het Belgische Turnhout. De politie onderzoekt hun rol en zoekt nog naar de andere verdachten.

Met het slachtoffer gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. Hij liep onder meer een zware hersenschudding op. De politie noemt het een wonder dat de man niet veel zwaarder gewond is geraakt.