Belmoktar dreigt met meer aanslagen

De Algerijnse terroristenleider Moktar Belmoktar dreigt met meer aanslagen. Het geweld zal zijn gericht tegen landen die de Franse interventie in Mali steunen. ''Wij drukken onze moslimboeders op het hart om voor hun eigen veiligheid alle westerse bedrijven en complexen, en vooral de Franse te mijden'', zo luidde het in een verklaring.

Het aantal doden als gevolg van de door Moktar geleide gijzelingsactie bij het aardgasveld van Ain Amenas in de Algerijnse woestijn is inmiddels opgelopen tot zeker 81. Explosievendeskundigen die het complex uitkamden vonden nog meer doden, sommigen dermate verminkt dat hun identiteit nog niet kon worden vastgesteld.

Speciale eenheden van het Algerijnse leger bestormden het complex zaterdag om een einde te maken aan het gijzelingsdrama. De aanvallers waren afkomstig uit zes verschillende landen en waren er op uit de gasraffinaderij van Ain Amenas, die het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach samen met BP en het Noorse Statoil exploiteert, op te blazen en alle gijzelaars te doden, zei de Algerijnse minister van communicatie Mohamed Said.

De Gemaskerde Brigade van Belmoktar heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Belmoktar claimde de aanval in een video die de Mauritanische website Sahara Media kreeg toegespeeld namens Al-Qaida. Op de site zijn soms boodschappen van jihadisten te zien.

"Wij van Al-Qaida zijn verantwoordelijk voor deze operatie, die onze zegen heeft", zo haalde Sahara Media de video aan. De boodschap droeg als datum 17 januari, de dag nadat de aanval begon. Belmoktar vormde onlangs zijn eigen groep, maar met de verklaring geeft hij aan toch verwant te zijn met Al-Qaida en deel uit te maken van een wereldwijde jihad.

De Verenigde Staten hebben gewaarschuwd voor meer ontvoeringspogingen tegen westerlingen in Algerije, dat een lange grens deelt met Mali waar Frankrijk militair heeft ingegrepen op een opmars van islamitische militanten een halt toe te roepen.

De overvallers in Ain Amenas richtten zich overduidelijk op buitenlandse arbeiders; honderden Algerijnen lieten zij gaan of ontsnappen.