Eerste files staan al op de snelwegen

Wees gewaarschuwd als je vandaag nog de weg op moet: voor 06.00 uur stonden maandag door het winterweer al files op de Nederlandse snelwegen. Even na 06.30 uur staat al 59 kilometer, blijkt uit gegevens van de Verkeersinformatiedienst. Vroeg vertrekken is dus het devies.

Ook mensen die met de trein willen, moeten hun reisschema goed in de gaten houden. Op het spoor wordt een aangepaste dienstregeling gereden. De problemen die zich zaterdagavond rondom Amsterdam en Schiphol voordeden zijn inmiddels voorbij.

Daarnaast lenen de omstandigheden op veel plekken zich voor geen andere rijstijl dan een heel voorzichtige. De sneeuwval blijft tijdens de spits met name in het noorden aanhouden, meldt de VID. Omdat er 's nachts weinig verkeer op de weg was, kon de gladheid niet overal even goed worden bestreden. Het strooizout moet namelijk worden ingereden.

De meeste spitsstroken kunnen waarschijnlijk wel open. De VID verwacht een zeer zware ochtendspits met een piek van vijfhonderd kilometer. In het laatste deel van de nacht viel minder sneeuw in de Randstad, daarom verwacht de VID dat de spits niet zo lang wordt als afgelopen dinsdag. Over het algemeen is er op dinsdag ook meer verkeersaanbod dan maandag.