Staatsprijzen voedsel Argentinië onrealistisch

Zes peso's per dag, dat is alles wat je nodig hebt om een dag te kunnen eten in Argentinië. Tenminste volgens de regering. Maar in de straten van Buenos Aires koop je voor zes peso's niet meer dan een pakje kauwgom, een bakje yoghurt of één alfajor - het typische Argentijnse koekje met karamel en chocolade. Ze zijn lekker, maar leveren amper wat de regering het 'minimumaantal calorieën en proteïnen' noemt dat een 'gemiddeld actieve volwassene' per dag nodig heeft.

Het officiële inflatiecijfer in Argentinië wordt grotendeels gebaseerd op wat volgens Indec, het nationale bureau voor de statistiek, de totale kosten zijn voor 27 basisvoedingsmiddelen - een minimumstandaard voor zeer arme mensen. Na een update maandag kwam het bedrag uit op zo'n zes peso's per persoon per dag.

Terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag een stap dichter bij het bestraffen van Argentinië is vanwege inaccurate inflatiecijfers, constateerde persbureau AP dat in Buenos Aires voor zes peso's nog geen blikje drinken te koop is. Zelfs een broodje met ham en kaas kost in een kiosk in het centrum van de Argentijnse hoofdstad minstens dertien peso's. En dat is dan nog zonder sla en tomaat. In de supermarkt kost eten uiteraard minder, maar zelfs daar koop je voor zes peso's slechts een blik doperwten of een pond rijst - niet bepaald genoeg voor een complete en gezonde maaltijd.

Het IMF begint inmiddels zijn geduld met Argentinië te verliezen vanwege de inflatiecijfers. Het fonds vraagt Argentinië al jaren om zijn consumentenprijsindex bij te stellen. Die index verloor in 2007 alle geloofwaardigheid toen statistici die eraan werkten werden vervangen door partijloyalisten. De nieuwe methodologie die wordt gebruikt, houdt de jaarlijkse inflatie altijd op tien procent en is nooit exact toegelicht, ook al klagen Argentijnen steen en been over de stijgende prijs van onder meer rundvlees.

Inmiddels hebben zelfs sommige bondgenoten van de regering het opgegeven de officiële cijfers van Indec te verdedigen. Voor 2012 stelde Indec de inflatie vast op 10,8 procent, terwijl onafhankelijke economen van mening zijn dat het minstens 26 procent of meer is. Vakbonden eisen van president Cristina Fernandez dit jaar een loonsverhoging van maar liefst 25 procent of meer. De lage inflatiecijfers hebben de regering van oudsher de gelegenheid gegeven om te voorkomen dat er loons- of prijsverhogingen plaatsvinden. En door de werkelijke grootte van de economie te verhullen, heeft de regering bovendien miljarden dollars bespaard op betalingen over obligaties.

Samen met Argentijnse economen en leden van de regering heeft het IMF de afgelopen maanden gewerkt aan een manier om de inflatiecijfers accuraat te krijgen, maar de regering heeft het nieuwe plan nog niet aangenomen. Het IMF is nu bijna zover dat het Argentinië een, in de woorden van IMF-baas Christine Lagarde, rode kaart geeft omdat het land zich niet aan de regels houdt. Op 1 februari wordt besloten of Argentinië wordt berispt en of het uiteindelijk mogelijk zijn lidmaatschap van het IMF verliest.